Fogyókúrás pörkölt
>> 2009. április 9., csütörtök
Hozzávalók két napra vagy két adaghoz:
30 dkg pulykamell, 2 fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 fehérpaprika, 2 dl száraz vörösbor, 1 evőkanál étolaj, só, pirospaprika, 1 cikk fokhagyma, őröltt köménymag, kevéske őrölt bors, 10 dkg mirelit zöldségkeverék (pl. francia vagy mexikói).
Elkészítés:
A húst megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. Minimális étolajban megpároljuk az apróra metélt vöröshagymát és némi pirospaprika hozzáadásával pörköltalapot készítünk. Ebben kifehérítjük a pulykamell-kockákat és felengedjük a vörösborral, ízesítjük a pépesített fokhagymával, sóval, kevéske borssal és köménymaggal. Beletesszük a fazékba a lenyúzott paradicsomot és a kicsumázott, apró darabokra vágott paprikát. A húst alacsony fokozaton puhára pároljuk, néha megkavarjuk, s 15 perccel a tűzhelyről való levétel előtt beletesszük a zöldségmixet.
Köret
Teljes kiőrlésű lisztből készült tésztával, párolt rizzsel vagy héjában főtt krumplival.
Tipp
A pörköltöt más zsírszegény húsfajtából is elkészíthetjük, pl. csirkecombból, ha lenyúzzuk róla a bőrét. Kerülhet bele a zöldségkeverék helyett karfiol, brokkoli, zöldborsó, zöldbab, gomba is.